Publications

Image

Image

Image

 

Gedeelde identiteit is al snel angstaanjagend

door Hans Gulpen

NIJMEGEN - Over zijn vorige tentoonstelling in de Nijmeegse galerie Stills schreef de kunstrecensente van deze krant: 'Een halfuur rondkijken kan fysieke reacties oproepen in de vorm van beklemming op de borst, gevolgd door maar één wens: deze beelden zo snel mogelijk te ontvluchten.'

 Image


Het waren inderdaad heftige taferelen waarop Machyta Giebels (Nijmegen, 1979) de kijker twee jaar geleden trakteerde.
Schilderijen van vaak museale grootte vol geweld, sadisme en verderf. Met mortel op linnen gestucte beelden, zoals je ze ook wel op krantenfoto's ziet – mannen met bebloede kinderen op de arm, naakte gevangenen die aan foltering worden onderworpen, en veel, heel veel ander leed uit crisis- en oorlogssituaties.

Erbarmen heette die expositie. De titel sloeg zeker niet op de aanstichters van al die ellende, maar waarschijnlijk vooral op de kunstenaar. Want zonder sterke betrokkenheid met wat er in de brandhaarden van de wereld gebeurt, schilder je dit niet. Zeker niet op zo'n bij de lurven grijpende wijze.

Giebels heeft sindsdien niet stilgezeten, zoals Identity, zijn tweede grote expositie in Stills, laat zien. Wel heeft hij de bakens enigszins verzet. Ze zijn er nog wel, de doeken die een zekere angst en walging oproepen, maar ze zijn in de minderheid en niet meer zo heftig. Ook in de techniek heeft Giebels gas teruggenomen. Hoewel hij nog steeds verbluffende resultaten bereikt met sculpting on canvas, hebben 'gewone' olieverfschilderijen ditmaal de overhand.

De expositie opent bijna vrolijk met een rijtje staande voorstellingen van levensgrote Afrikaanse kinderen. Ze appelleren niet zozeer aan ons mededogen, maar zijn wel aandoenlijk in hun stoerheid en vroegrijpe voorkomen. Van slachtofferschap is hier niet direct sprake meer. Giebels (Nederlandse moeder, Afrikaanse vader) schilderde de kinderen naar foto's en schetsen die hij in Equatoriaal Guinee maakte. Hij ging daar vorig jaar op zoek naar familie en naar zijn wortels.

Kennelijk is hij met het vraagstuk van zijn – en meer in het algemeen ons aller – identiteit bezig. Wat bepaalt iemands eigenheid? Giebels geeft die vraag vorm door de hoofdpersonen in zijn werk los te maken van hun achtergrond en alleen of in groepsverband uit hun omgeving te lichten.

Dat is goed te zien op twee naast elkaar hangende taferelen. Op het eerste zien we een aanstormende bende gemaskerde scooterjeugd die met pistolen in de lucht schiet. Wie zijn identiteit in groepsverband zoekt, wordt snel eng, lijkt de boodschap. In het doek ernaast heeft Giebels twee jongeren uit de groep geïsoleerd. Ook hun gezichten zijn verhuld, maar samen op dat brommertje zijn ze opeens minder angstaanjagend. Het puberale schemert door en wordt zelfs komisch.

Giebels heeft in zijn nieuwste werk geprobeerd zich van de gruwelijkheid van vroegere beelden los te maken, maar is daar, zegt hij ook zelf, nog niet helemaal in geslaagd. Wel is zijn werk minder expliciet en eenduidig geworden. Neem de mannen, spartelend in een kolkende zee: wat doen ze daar? Of die uitzinnige vrouwen met hoofddoeken , waarom krijsen ze? En hoe zit het met die vrouw met plastic zak om haar hoofd: wordt ze gewurgd of onderwerpt ze zich vrijwillig aan risicoseks?

Source: De Gelderlander 

 

 

 

 

"Guinea Equatorial al segle XXI,
Una aproximació etnogràfica"
 
www.museuetnologic.bcn.es
 
 
  1. http://www.union-web.com/news/090922/not05.html
  2. http://www.diariocriticocv.com/noticias/exposicion/africa/etnologia/not307617.html
  3. http://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-cultura-museu-valencia-detnologia-viaja-hoy-corazon-africa-traves-dos-exposiciones-vida-20090923070147.html
  4. http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=116626
  5. http://www.uch.ceu.es/principal/docu/noticia.aspx?notID=975
  6. http://www.lasprovincias.es/valencia/20090923/vida-ocio/imagenes-africa-cotidiana-20090923.html
  7. http://www.universia.es/portada/actualidad/noticia_actualidad.jsp?noticia=102445
  8. http://www.valencia.es/ayuntamiento/agenda_accesible.nsf/Agenda/5A01965C558A1023C1257634003DD641?OpenDocument&lang=1&nivel=4&bdOrigen=
  9. http://www.valenciadissenyweek.com/esp_eventos.php?fecha=2009-09-23&url=eventos
  10. http://www.levante-emv.com/agenda/2009/09/23/notas-culturales/633956.html

 

 

 

Image

 

 

 
©2007 Machyta Giebels Artworks, inc. All rights reserved.
24